Stav STIL-a povodom ideje o uvođenju dodatnih putarina

Poštovani sadašnji i budući Saveznici,

Savez transportera i logističara (STIL) je u skladu sa načelima svog postojanja i poslovanja, uvek na strani legalne transportne privrede.

Kada je u pitanju ideja o uvođenju putarine za teretna vozila i na magistralnim putevima, stav STIL-a je da izražavamo izrazito neslaganje.

Sredstva za održavanje putne infrastrukture su već naplaćena kroz troškove goriva i registracije vozila. Novi nameti, bi uz svaklodnevno povećanje cene goriva, ugrozili tržišnu poziciju teretnih transportera, kao važnog segmenta srpske privrede.

Za celokupnu našu privredu je veoma važno da sve veći obim roba koje proizvodi, može da uz pomoć domaćih prevoznika, preveze kvalitetno, precizno i konkurentno u odnosu na druge proizvođače na evropskom i svetskom tržištu.

Sve ovo bi trebalo da rezultira razumevanjem i pomoći transportnim firmama koje osim što na jednoj strani upošljavaju domaće radnike i resurse i tako sprečavaju odliv deviznih sredstava, na drugoj strani obezbeđuju značajan priliv deviznih sredstava u Srbiju.

Ozbiljne transportne firme već sada koriste auto-puteve kojih je, na zadovoljstvo svih, sve više i koji omogućavaju značajno povećavanje bezbednosti saobraćaja i uštede u poslovanju.

S poštovanjem,

Bulevar Mihajla Pupina 147, Novi Beograd