Стање на пољско-белоруској и литванско-белоруској граници

Поштовани,

Амбасада Републике Србије у Варшави доставила је отворени телеграм са новим информацијама у вези ситуације на границама Пољске и Литваније са Белорусијом. Информацију преносимо у целости:

„Од српских возача који тренутно покушавају да изађу из Пољске сазнајемо да су на оба гранична прелаза према Белорусији формиране непрегледне колоне дугачке више километара.

Пријатељ Амбасаде, који је власник пољске транспортне фирме, нас је обавестио да је прелазак преко прелаза Брест-Тераспољ готово заустављен јер су тамо и даље свакодневне демонстрације Украјинаца, који покушавају да зауставе комплетан транспорт према Белорусији. Честе су и туче између демонстраната и возача који чекају данима на прелазак. Нешто мања напетост је на прелазу Бобровники – Биерестовица, али се и тамо чека по недељу дана на улазак.

Према његовој информацији, дугачке колоне су формиране и на прелазима између Литваније и Белорусије. Такође, добио је информације од возача који су из Литваније улазили у Белорусију да литвански гранични органи проверавају возаче и колико новца имају код себе и дозвољавају им да уђу у Белорусију само са 60,00 евра готовине.

Као што смо раније јавили, уколико ЕУ не донесе такву одлуку, Литванија, Пољска, Летонија и Естонија разматрају затварање својих граница према Белорусији и Русији за камионски саобраћај.“

Svako dobro!

Nenad Jerosimić, sekretar Saveza
064/8104452

Bulevar Mihajla Pupina 147, Novi Beograd