Produžena kabotaža u Velikoj Britaniji završava se 1. maja

Poštovani,

Privremeno ublažavanje pravila kabotaže u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je omogućilo operaterima kamiona koji nisu iz Ujedinjenog Kraljevstva da obavljaju neograničenu kabotažu u UK tokom 14 dana ističe 1. maja 2022. To znači da će kamioni EU koji ulaze u Ujedinjeno Kraljevstvo 1. maja 2022. godine ili kasnije biti ograničeni na najviše dva putovanja kabotažom u 7 dana nakon isporuke dolaznog međunarodnog tereta.

Kamionima koji nisu iz EU koji ulaze u Ujedinjeno Kraljevstvo 1. maja 2022. više neće biti dozvoljeno da obavljaju kabotažu u UK.

Ovo ukidanje posebnih pravila koje je vlada donela u oktobru 2021. na 6 meseci znači da se sada vraćamo na pravila kabotaže koja su navedena u Sporazumu o trgovini i saradnji.

Vlada GB i dalje zadržava mogućnost da ponovo uvede relaksaciju 2022. godine – u skladu sa parlamentarnim procesima – ako smatra da postoji potreba da se podrži kapacitet domaćeg drumskog transporta u UK. Čini se da nedostatak aktivnosti na ovome ukazuje da je vlada zadovoljna sposobnošću lanaca snabdevanja u Velikoj Britaniji da zadovolje potražnju u ovom trenutku.

S poštovanjem,

Nenad Jerosimić, sekretar Saveza
064/8104452

Bulevar Mihajla Pupina 147, Novi Beograd