Odlični rezultai Mešovite komisije sa Italijom

Na Mešovitoj komisiji za međunarodni drumski prevoz putnika i stvari Srbije i Italije, koja je održana u Rimu, dogovoreno je 11.000 dozvola više za naše prevoznike za ovu godinu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Komisija je održana u cilju sveobuhvatnog poboljšanja odnosa u oblasti drumskog prevoza i utvrđivanja kontingenata dozvola za prevoz tereta za tekuću godinu, kao i preliminarnih kontingenata dozvola za narednu godinu, a Vesić kaže da je postignut izuzetan rezultat.

Kako je naveo, potpisan je protokol kojim je dogovoreno najveće povećanje kontingenata dozvola od kada se održavaju Mešovite komisije sa Italijom tako da je postojeći kontingent dozvola za ovu godinu od 22.300 povećan za dodatnih 11.000 dozvola, što je skoro 50 odsto više dozvola.

Vesić je rekao da kontingent tranzitnih dozvola nema nikakvih ograničenja odnosno da je dogovoren kontingent samo okviran u skladu sa trenutnim potrebama i da se može uvećavati na zahtev srpske strane tokom cele godine.

“To znači da imamo tranzitnih dozvola koliko nam treba ili da prevedem na srpski potpuno je liberalizovan tranzitni prevoz preko Italije”, poručio je ministar Vesić.

Dodao je da su u dobijenom kontingentu dozvola dobijene dodatne za takozvane kombinovane dozvole za kombinovani prevoz koji koristi naša vučna vozila, a italijanske prikolice kojima njihova vozila prevoze robu.

Vesić je istakao da ovaj vid dozvola, ukoliko se u potpunosti iskoristi, može doneti srpskoj strani za ovu godinu novih 1.250 bilateralnih pojedinačnih dozvola.

Istakao je da će na ovaj način domaći prevoznici imati više nego dovoljno međunarodnih dozvola da bez problema obavljaju međunarodni transport za Italiju, a pogotovo da tranzitiraju Italiju prema zapadnim zemljama, jer će imati skoro neograničen broj dozvola za tranzit.

Takođe, naglasio je da je postignut i veliki uspeh u putničkom saobraćaju i da je na postojeća četiri linijska prevoza dogovoreno da se uspostavi još sedam novih linijskih prevoza tj. redovnih autobuskih linija.

Sastanak Mešovite komisije održan je na poziv italijanske strane na osnovu postignutog dogovora ministra Vesića sa ministrom infrastrukture i saobraćaja Italije Mateom Salvinijem od 14. marta ove godine, kada je dogovoreno održavanje Mešovite komisije za drumski transport.

Sastanku je u ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prisustvovao pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Miroslav Alempić.

Vesić je zahvalio ministru Salviniju koji je održao reč i omogućio da Srbija posle više od 20 godina prvi put dobije značajno povećanje dozvola za Italiju, ambasadoru Italije u Srbiji Luki Goriju, svojim pomoćnicima Miroslavu Alempiću i Vladimiru Džamiću na odlično obavljenom poslu, kao i svojoj koordinatorki za poslove u Italiji i zemljama južne Evrope Mariji Nikoleti Gaidi.

Na sastanku Mešovite komisije je kao predstavnik Saveza transportera i logističara aktivno učestvovao i Presednik Milovan Mrdaković.