Важна информација од Амбасаде Републике Србије у Варшави, Пољска

Љубазношћу Привредне коморе Србије прослеђујемо Вам информацију  Амбасаде Републике Србије у Варшави:

Од стране Амбасаде Републике Србије у Варшави добили смо важну информацију од даљег значаја за домаће превознике и транспортере коју преносимо у целости.

Протести пољских аутопревозника, који су 06. новембра 2023. године почели са блокадом граничних прелаза са Украјином се настављају.

Наиме, пољски аутопревозници оптужују украјинске превознике за нелојалну конкуренцију и траже да се украјинским камионима уведу транзитне дозволе, осим за камионе који превозе хуманитарну помоћ и оружје. Такође, траже да се украјинским превозницима, чије су фирме основане након избијања сукоба у Украјини, тј. од фебруара 2022. године, суспендују дозволе за рад. Према изјави представника пољске опозиционе партије Конфедерација, протесту пољских превозника солидарно су почели да се придружују и словачки превозници, као и пољопривредници.

Тренутно су у блокади гранични прелази Дорохуск и Хревен, а превозници најављују да ће ове недеље блокирати и гранични прелаз Медика. Према расположивим информацијама, на граничном прелазу Дорохуск стоји колона од око 1.200 камиона дужине око 42 километара, док се за улазак у Украјину чека око 400 сати. На граничном прелазу Хревен налази се око 600 теретних возила, а време чекања је око 150 сати.