Sve veći značaj veštačke inteligencije (AI) u transportu

Geotab-ov Izveštaj o stanju komercijalnog transporta za 2024. otkriva globalnu industriju komercijalnog transporta koja prolazi kroz značajnu transformaciju, oblikovanu tehnološkim napretkom, ekonomskim pritiscima i sve većim naglaskom na održivosti. Izveštaj, zasnovan na opsežnoj analizi podataka iz preko 4 miliona Geotab pretplata širom sveta, pruža uvid u trendove koji utiču na budućnost upravljanja voznim parkom.

    Ključni trend naglašen u izveštaju je sve veći značaj veštačke inteligencije (AI) i integracije podataka u operacijama flote. Generativna AI, posebno, transformiše industriju, omogućavajući preduzećima da optimizuju različite aspekte svog poslovanja. Geotab-ova rešenja vođena veštačkom inteligencijom pokazala su značajan uticaj na bezbednost voznog parka, pri čemu flote koje koriste svoje integrisane bezbednosne funkcije doživljavaju smanjenje stope sudara za 40%.

    Ekonomski izazovi, uključujući rastuće troškove goriva i globalnu nesigurnost, vrše ogroman pritisak na budžete flote. Preduzeća se sve više okreću uvidima zasnovanim na podacima kako bi identifikovala mogućnosti za uštedu. Geotab-ov izveštaj naglašava važnost optimizacije ruta, smanjenja praznog hoda i usvajanja praksi uštede goriva kako bi se ublažio uticaj rastućih troškova.

    Održivost je još jedna ključna tema u izveštaju. Uz rastuću zabrinutost zbog klimatskih promena, povećan je fokus na smanjenju emisije ugljenika u sektoru transporta. Geotab-ovo istraživanje pokazuje da mnoge kompanije usvajaju pristup održivosti „malim koracima za velike promene“, postavljajući realne i merljive ciljeve smanjenja emisija.
Prelazak na električna vozila (EV) je centralni stub mnogih strategija održivosti. Iako je usvajanje električnih vozila u porastu, Geotab-ovi nalazi sugerišu da je tempo rasta usporen u nekim zemljama, posebno u Nemačkoj i Italiji. Ovo usporavanje se pripisuje različitim faktorima, uključujući nedostatak infrastrukture za punjenje, ograničenu dostupnost modela i ekonomske probleme. Izveštaj takođe primećuje globalni trend da laki kamioni (LDT) zamenjuju kamione srednjeg tereta (MDT) u Sjedinjenim Državama, dok se u Evropi dešava suprotno.
Kako se povećava prosečna starost vozila u komercijalnim flotama, raste i potreba za efikasnim strategijama održavanja. Geotab-ovi podaci otkrivaju stalni porast prosečne starosti vozila u svim kategorijama, naglašavajući važnost preventivnog i prediktivnog održavanja kako bi se obezbedio bezbedan i efikasan rad zastarelih voznih parkova.

    Izveštaj takođe pruža uvid u trendove uštede goriva u različitim klasama vozila. Dok su teški kamioni (HDT) malo poboljšali svoju ekonomičnost goriva, došlo je do opšteg povećanja potrošnje goriva za druge klase vozila, što ukazuje na potencijalne oblasti za poboljšanje.

    Izveštaj se takođe bavi trendovima mirovanja, otkrivajući varijacije u različitim zemljama. Dok su SAD i Kanada pokazale smanjenje vremena mirovanja, Nemačka, Velika Britanija i Meksiko su iskusile povećanje, što ukazuje na mogućnosti za dalju optimizaciju napora za održivost.

    Geotab-ovo istraživanje takođe primećuje pozitivnu korelaciju između usvajanja naprednih bezbednosnih funkcija (kao što su obučavanje u kabini, rekonstrukcija sudara i kartice za bezbednost vozača) i smanjenje stope sudara. Ovo naglašava potencijal tehnologije za poboljšanje bezbednosti flote.