Прелазак пољско-белоруске и пољско-руске границе

Поштовани,

 У складу са управо добијеним информацијама из Амбасадe Републике Србије у Варшави, Пољска, и љубазношћу Привредне коморе, обавештавамо вас следеће.

Прелазак камиона је на друмским граничним прелазима између Пољске и Белорусије у последњих месец дана након увођења додатних санкција ЕУ према Русији изузетно отежан.

На овим границама се и раније дешавало да прелазак траје неколико дана, али је тренутна ситуација још више отежана, како због протеста и блокада на граничним прелазима које су организовали Украјинци који живе у Пољској, тако и због пооштрених контрола документације роба и камиона које спроводе надлежни пољски гранични органи.

Подсећамо да су Пољска, Литванија, Летонија и Естонија званично предложиле органима ЕУ да се санкције према РФ додатно пооштре тиме што би се, између осталог, у потпуности зауставио друмски транспорт и фактички био забрањен комплетан увоз и извоз са изузетком хуманитарних врста роба, као и тиме што би европске бродске луке забраниле улазак руским бродовима.

Истичемо да је пољска Влада управо једнострано усвојила одлуку о забрани увоза угља из Русије упркос чињеници да то може да изазове правне недоумице у заједничкој трговинској политици ЕУ, што може да укаже и да се ова врста робе неће моћи превозити преко пољско-белоруске, пољско-литванске и пољско-руске (Калињинград) границе.

Амбасада Републике Србије у Пољској напомиње да стање на овим граничним прелазима неће скоро бити нормализовано, као и да из тренутног угла посматрања, постоји опасност да српски камиони, који су ушли на територију Русије и Белорусије остану блокирани без права да уђу на територију Пољске или да им буде забрањено да уђу из правца Пољске на територију Белорусије и Русије уколико неке од наведених једностраних мера буду усвојене.

Svako dobro!

Nenad Jerosimić, sekretar Saveza
064/4835454

Bulevar Mihajla Pupina 147, Novi Beograd