Waberer’s zapošljava indijske vozače

Poštovani,

Oglas za posao operatera voznog parka koji govori hindu jezik, objavljen na jednom mađarskom portalu za traženje posla prošle nedelje, odmah je naširoko podeljen među vozačima kamiona u toj centralnoevropskoj zemlji. Oglas je izazvao oštru reakciju i mnoga pitanja. Da bi saznao da li je reklama originalna, Trans info se obratio Waberer’s Group za komentar.

Kako saznajemo, kompanija je u procesu zapošljavanja 79 indijskih vozača, 3 operatera voznog parka i menadžera za ljudske resurse. Očekuje se da prvih 19 vozača stigne u preduzeće početkom sledeće nedelje. Prvo, treba da prođu dvonedeljnu obuku za CPC nakon čega sledi ispit; zatim će se dodatno obučavati u kompaniji. Nakon toga će uslediti najmanje dve nedelje radnog iskustva u Mađarskoj, nakon čega će im biti dodeljeni nalozi za prevoz tereta u Velikoj Britaniji.

Waberer’s Group je već zaposlila mnoge strane vozače, iako su oni uglavnom bili iz susednih zemalja – posebno Ukrajine i Rumunije. Međutim, manjak vozača se ne smanjuje – profesija polako stari, sve je manje mladih koji su spremni da voze kamione. Štaviše, zapadnoevropsko tržište rada je često primamljivije za mnoge mlade Mađare. Konačno, ruska invazija na Ukrajinu značajno je ograničila broj vozača teretnih vozila iz istočne Evrope. Kao rezultat toga, kompanija je morala da traži nove načine da popuni slobodna radna mesta.

Vozači iz azijskih i afričkih zemalja već duže vreme su zaposleni u Velikoj Britaniji, Holandiji i Francuskoj, ali to do sada nije bila praksa u Mađarskoj. Waberer’s je sada preduzeo korak o kojem izgleda nekoliko drugih kompanija razmišlja. Waberer’s ipak nije prva kompanija u regionu Centralne Evrope koja je preduzela ovaj korak. Kao što smo izvestili još u novembru, litvanska logistička kompanija cargoGo je rekla da očekuje da će zaposliti „desetine ili čak stotine“ „visoko iskusnih“ vozača „iz Indije i drugih azijskih zemalja u narednim godinama“. Istog meseca, Rod Mekenzi iz RHA je takođe napisao članak o izgledima za vize za vozače teretnih vozila za Indijce.

Svako dobro!

Nenad Jerosimić, sekretar Saveza
064/4835454

Bulevar Mihajla Pupina 147, Novi Beograd