Smanjenje kapaciteta evropskih prevoznika – moguće povećanje cena prevoza

Poštovani,


Nedavni izveštaj na nemačkom najčitanijem sajtu za vesti, Der Spiegel, sadržao je informacije u vezi sa internim dokumentom nemačke DSLV transportne federacije. U dokumentu su detaljno opisani efekti rata u Ukrajini na transportne procese i lance snabdevanja.

Kako Trans Info navodi, prema ovom dokumentu, vozači teških teretnih vozila iz Ukrajine, Poljske, Belorusije i Rusije su zbog rata znatno manje dostupni za evropsko tržište, pa je evropski kapacitet drumskog tereta smanjen i do 7%.

Poljska međunarodna asocijacija drumskih transporta u otvorenom pismu navodi: „Zbog nestašice na našem tržištu rada, oko 105.000 ljudi iz Ukrajine su zaposleni kao vozači međunarodnog transporta. Preko noći desetine hiljada njih odlučilo je da napusti Poljsku i vrati se u domovinu. Naši prevoznici su ostali bez vozača. U ovom trenutku hiljade kamiona ne mogu da napuste svoje baze i da rade jer na tržištu nema dovoljno vozača koji bi zamenili one koji su otišli“.

DSLV je takođe uzeo u obzir ovaj trend u pomenutom dokumentu, ali udruženje je takođe zabrinuto zbog poremećaja u železničkom i pomorskom teretnom saobraćaju između Evrope i Azije.

Železnička veza preko Ukrajine na istok je prekinuta, ali još ne preko Rusije i Belorusije. „Dalje prepreke […] na ruskoj teritoriji mogu ozbiljno da poremete kanale nabavke evropskih industrijskih kompanija i trgovačkih kuća“, navodi list.

Kao rezultat svih ovih poteškoća, DSLV računa na značajno povećanje cena prevoza.

Svako dobro!

Nenad Jerosimić, sekretar Saveza
064/4835454

Bulevar Mihajla Pupina 147, Novi Beograd