Важна информација од Амбасаде Републике Србије у Варшави, Пољска

Од стране Амбасаде Републике Србије у Варшави, дана 21.02.2023. године добили смо важну информацију од даљег значаја за домаће превознике и транспортере.

Предмет:  Прелазак границе изумеђу Пољске и Белорусије – 21.02.2023. у 19.00 затвара се гранични прелаз Корошћин (Кукурики)/Козловице

На интернет  страници Граничне полиције Пољске (www.strazgraniczna.pl) објављено је саопштење да је М.Камињски, министар унутрашњих послова и администрације Пољске, потписао наређење по којем се од данас 21. фебруара 2023. године у 19:00 часова до даљњег затвара једини преостали гранични прелаз намењен за прелазак теретних возила између Пољске и Белорусије – Корошћин (Кукурики)/Козловице. Забрана се не односи на путнички саобраћај на граничном прелазу Тереспољ-Брест, који је једини прелаз који је остао отворен од седам граничних прелаза између две земље.

У саопштењу се наводи да је министар донео одлуку да затвори једини преостали прелаз за теретни гранични саобраћај као пољски одговор на ограничења која су белоруске власти наметнуле пољским превозницима. Ограничења за прелазак преко граничног прелаза – Корошћин (Кукурики) / Козловице неће важити за возила регистрована у Пољској и у државама чланицама Европске уније, Европског удружења за слободну трговину (ЕФТА) и Швајцарској. Возилима регистрованим у другим земљама до даљњег се неће дозвољавати прелазак.

Гранична полиција Пољске препоручује превозницима чија возила нису регистрована у наведеним земљама да из Белорусије могу да пређу на територију ЕУ  преко граничних прелаза са Литванијом и Летонијом.

Амбасада Р. Србије у Варшави ће према уобичајеној процедури на имејл [mailto:putovanja@.mfa.rs]putovanja@.mfa.rs  доставити информацију о најновијим отежаним условима преласка границе између Пољске и Белорусије.

Svako dobro!