Ugovoreni prvi električni MAN kamioni

DB Schenker prvi naručio električne kamione MAN: 100 eTruckova će biti isporučeno do 2026.

    Međunarodna logistička kompanija DB Schenker naručila je 100 električnih MAN kamiona. Prva vozila bi trebalo da budu predata u prvoj polovini 2024. godine.

    U prvoj polovini 2024. godine, prvi MAN eTrucks će se proizvoditi u maloj seriji na proizvodnoj liniji u sedištu kompanije u Minhenu. Prvi električni tegljači za DB Schenker biće zapreminski tegljači poluprikolice, takozvani ultra poluprikolica tegljači. Mala visina poluprikolice od oko 950 mm omogućava transport električnih prikolica sa unutrašnjom visinom od 3 metra. Deset MAN eTrukova koje će DB Schenker dobiti 2024. biće ultra tegljači. Ostali električni kamioni koji će biti isporučeni 2025. i 2026. planirani su kao ultra tegljači i kamioni sa izmenljivom karoserijom.

    Proizvodnja eKamiona priprema se u MAN-u od 2021. godine u MAN eMobiliti Centru, konvencionalni dizel kamioni i električni kamioni će krenuti sa jedne montažne trake tokom povećanja elektromobilnosti. Elementarne komponente vozila će se u budućnosti proizvoditi u Nirnbergu. MAN na ovom mestu proizvodi visokonaponske baterije – trenutno još uvek u maloserijskoj proizvodnji, ali od početka 2025. baterije će se proizvoditi u velikim serijama. MAN ulaže oko 100 miliona evra u narednih pet godina u tradicionalno proizvodnu lokaciju za motore sa unutrašnjim sagorevanjem. MAN dobija podršku i od vlade Bavarske, koja je obezbedila pomoć od oko 30 miliona evra za energetsko istraživanje i finansiranje tehnologije za period od 2023. do 2027. godine.

    „Potražnja na tržištu za ovim potpuno električnim vozilom je već ogromna. Tema sada zaista dobija na brzini, takođe zato što sve više naših kupaca postavlja sebi izuzetno ambiciozne ciljeve dekarbonizacije. Ovo ima direktan uticaj na logističke lance. Međutim, samo uz odgovarajuću političku podršku moći ćemo da postignemo održivu mobilnost u transportu teške robe. To se, između ostalog, tiče brzog razvoja infrastrukture za punjenje, kao i daljeg dizajna okvira finansiranja za nabavku električnih kamiona“, rekao je Aleksandar Vlaskamp, generalni direktor MAN Truck & Bus, na novogodišnjem prijemu u MAN-ovom Minhenu. sajtu, kojem je prisustvovao i bavarski ministar za ekonomiju Hubert Ajvanger.

Cirille Bonjean, šef kopnenog transporta u DB Schenker Europe, dodao je:
„Želimo da izgradimo praktično iskustvo sa e-kamionima što je pre moguće. Na ovaj način možemo brzo da stvorimo ponudu za privredu da učinimo lance snabdevanja klimatski prihvatljivijim. Zato nam je bilo važno da nabavimo prve MAN eTrucks. Ovo nas dovodi još jedan korak bliže našem cilju da budemo neto nula na CO2 putu u kopnenom saobraćaju do 2040.

Svako dobro!