Vodonik kao gorivo – Uspela proba

Proba kamiona sa vodonikom za supermarket Sainsburi-a proglašena je uspešnim.

    Electrino eCargo električno vozilo sa gorivnim ćelijama raspoređeno je na ruti sa tipičnim dnevnim putovanjem od 333 kilometra od skladišta supermarketa u Sherburn-on-Elmetu do Njukasla i nazad.

    Electra se može pohvaliti da su putovanja emitovala nultu emisiju u poređenju sa prosečnih 314 kg CO2 koje dnevno emituje dizel kamion koji putuje na istom putu.

    Pored toga, Electra kaže da su podaci prikupljeni tokom ispitivanja takođe pokazali da je kamion koristio približno 65% svog vodoničnog kapaciteta po putovanju, što mu daje približan radni dnevni domet od 500 kilometara na jednom punjenju vodonika.

Izjave čelnika kompanije idu u pravcu pohvala novoj tehnologiji:

„Posvećeni smo smanjenju CO2 otiska naše flote i ovo ispitivanje je odigralo ključnu ulogu u razvoju naše strategije. Postizanje nulte emisije ugljen-dioksida za redovnu trasu transporta je značajan početni korak i daće informacije za buduće odluke.”


„Oduševljen sam nastupom kamiona tokom njegove turneje u oblasti Tees Vallei. Videti nešto što je na papiru bilo samo vizija budućnosti pre više od godinu dana kako sada postaje stvarnost je fantastično. To, opet, pokazuje kako je Electra neprikosnoveni lider u tranziciji drumskog saobraćaja, čime je Velika Britanija i Evropa još jedan korak bliže postizanju ambicija u vezi sa dekarbonizacijom. Zahvaljujući ovome ćemo u 2023. godini dovesti potpuno operativne kamione sa vodonikom na naše puteve, kao i dalje nadograđivati dobre rezultate naših električnih vozila. Ovo ne bismo mogli da postignemo bez našeg partnera Element 2, koji je obezbedio infrastrukturu za punjenje vodonikom. Radujemo se saradnji sa Elementom 2 u budućim poduhvatima sa vodonikom. Ono što smo zajedno postigli daje transportnim operaterima samopouzdanje da pređu na vodonik pre nego kasnije.”

Prema Sainsburi’s-u, kamion Electra eCargo dobio je pozitivne povratne informacije od vozača koji su učestvovali u probi „zbog svog tihog rada i lakoće vožnje“.

Svako dobro!