Savezno udruženje za drumski transport Nemačke ima zanimljive predloge

Prof. Dirk Engelhard, portparol nemačkog Saveznog udruženja za drumski transport, logistiku i odlaganje otpada (BGL), još jednom je pozvao na akciju da se zaustavi nedostatak vozača kamiona u Nemačkoj. U svom poslednjem javnom komentaru na ovu temu, Engelhard je pozvao da se svim vlasnicima vozačkih dozvola dozvoli upravljanje vozilima teškim do 12 tona.

Profesor Engelhard je citiran u nedavnom članku novinske službe Bietigheimer Zeitung, koji se tiče nedostatka vozača u Nemačkoj.

Portparol BGL je rekao da je trenutni nedostatak vozača u Nemačkoj na nivou od 80.000 do 100.000 vozača kamiona.

„Dobijamo povratne informacije od naših transportnih kompanija da moraju da odbiju narudžbine, da više ne učestvuju na tenderima, da prodaju ili parkiraju svoja vozila jer nemaju vozače“, naglasio je Engelhard.

Engelhard je takođe upozorio da će se nedostatak pogoršati jer se više vozača povlači iz profesije u Nemačkoj nego što joj se pridruži. On je rekao da bi, ako se ništa ne preduzme i nastavi sa sadašnjom situacijom, manjak vozača mogao biti i do 230.000 u roku od jedne decenije.

Što se tiče portparola BGL-a, loša plata i uslovi su odigrali ulogu u nedostatku, dok su stres zbog posla i odsustvo od porodice takođe ključni faktori.

Prema rečima prof. Engelharta, jedan od načina da se ovaj problem reši bio bi da se nemačkim prevoznicima olakša zapošljavanje turskih vozača.

Međutim, to nije bila jedina sugestija koju je izneo portparol BGL-a.

„Ako neko dobije vozačku dozvolu, trebalo bi da mu bude dozvoljeno da vozi kamione do 7,5 ili čak 10 ili 12 tona – kao sa prethodnom vozačkom dozvolom klase 3“, rekao je Engelhard.

Bulevar Mihajla Pupina 147, Novi Beograd